Hurá na hory aneb jak se vyhnout sněžné slepotě

Udeřily mrazy a provozovatelé lyžařských areálů si libují, stejně jako ti, kdo právě vyrážejí na hory. Podmínky pro zimní sportovní vyžití se zdají být ideální, tak proč toho nevyužít?

Víte ale, před čím se mít na pozoru? Pokud jste pravidelnými návštěvníky našich či zahraničních svahů, pak už za sebou možná máte zkušenost se sněžnou slepotou. Sněžná slepota je velmi nepříjemné a bolestivé postižení způsobené silným a intenzivním slunečním UV zářením, kdy dochází k zánětu oční rohovky i spojivky.

Sněžná slepota - příznaky a první pomoc

Ostré slunce a zářivě bílý sníh všude kolem - kombinace, která může vašim očím přivodit nepříjemnost jménem sněžná slepota. Bolest může být tak intenzivní, že nebudete schopni vůbec otevřít oči, tudíž se stanete dočasně oslepení. Víčka mohou být křečovitě stažená a je dokonce nemožné i jejich pasivní rozevření, ve snaze aplikovat ulevující mast či oční kapky. Nutné je dopravit postiženého co nejrychleji do bezpečí, kde může dojít k ošetření. Problémem při zasažení sněžnou slepotou je dočasná dezorientace, ale také stres z opravdu nezanedbatelné bolesti.

Jak se chránit před sněžnou slepotou?

Vyrazit si na hory bez doprovodu, bez kvalitního krému a pořádných brýlí s dostatečnou ochranou v podobě UV filtru je bezesporu vrchol nezodpovědnosti. Brýle chrání zrak jak před sluncem, tak před jeho odrazem na sněhu. Ve vyšších polohách mějte brýle na očích v každém počasí, i když bude mlha. Sněžná slepota sama odezní a nenechá žádné poškození ani zdravotní následky, přesto se po návratu z hor doporučuje návštěva lékaře.

Nepodceňujte kvalitu lyžařských brýlí - chraňte svůj zrak před sněžnou slepotou!

Lyžaři s dioptrickými brýlemi důvěrně znají nepříjemné mlžení skel. Pokud při lyžování používáme ochranné lyžařské brýle a v nich pak ještě brýle dioptrické, pak se velmi často optiky zamlží a brýle pak vidění spíše zhoršují. Ideální je, když lyžařské brýle plní pouze ochrannou funkci a lyžař vidí ostře i bez nich.

Jak pečovat o brýle?

Na ochranných lyžařských brýlích se rozhodně nevyplatí šetřit. Je podstatné, aby materiál, ze kterého jsou vyrobeny, byl kvalitní, aby na obličeji lyžaře dobře seděly a byly vybaveny ochrannou fólií, která brání proniknutí UV záření. Nekvalitní ochranné brýle mohou spíše uškodit. Dojde-li totiž například během pádu či při srážce k rozbití skel, dochází velmi často k poranění oka. Desetina takových zranění má pak pro zrak sportovce doživotní následky, někdy může znamenat i ztrátu zraku.

Zásady bezpečného lyžování

Zdroj: Forexample.cz, Sportvital.cz

Foto: Pixabay.com

Hurá na hory aneb jak se vyhnout sněžné slepotě patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Sport a relaxace

  • Barča 05.03.2018 13:03 Termoska

    Máme dvě a obě objednanéodtud:http://www.inteligentni-termoska.cz/ Třeba čaj vydrží teplý i 24 h…

  • 22.02.2018 09:02 Termoska

    Barčo děkuju a odkud jí máš? Kde se prodávají? Budu ráda za odpověd. Díky

  • Barča 19.02.2018 09:02 Termoska

    spagetko tak to se podívej na termosky značky Alfi ;) jsou kvalitní, dobře těsní, a udržuji velmi…

  • 16.02.2018 10:02 Termoska

    Dobrý den, prosím doporučíte mi, kde koupit termosku, která bude opravdu kvalitní? Kde vydrží čaj…

  • CoCo 15.02.2018 14:02 Fitness náramek ano/ne?

    Já mám od lamaxu a vyhovuje mi.

Píšeme jinde
  • Příběh berounské burgrárny v Gastromapě s Lukášem Hejlíkem

    Příběh berounské burgrárny v Gastromapě s Lukášem Hejlíkem

    Příběh Restaurace Blackdog se začal psát už v roce 2010 ve stánku na nádraží. Po pár měsících si majitelé mohli dovolit stěhování do 50 metrů čtverečních velkého bistra. První rozhovor s šéfkuchařem, který se objevil v médiích, strhl lavinu návštěvnosti. Lidé čekali na svůj burger před bistrem klidně i hodinu a půl. Sledujte Gastromapu z Berouna.

  • Vietnamská polévka Pho bo krok za krokem

    Vietnamská polévka Pho bo krok za krokem

    Vietnamská polévka Pho bo je poněkud pracnější. Proto si na její přípravu vynahradíme více času a doporučujeme jí uvařit raději dvojnásobné množství. Díky široké škále použitých ingrediencí je sytá a vydá tak za hlavní chod.



Zdravě.cz na Facebooku